Alegerea mănușilor de lucru potrivite
Ce mănuși de lucru să cumpăr? Cum să le alegi, ce dimensiune să alegi?
Toată lumea știe că în timpul muncii fizice, trebuiesc purtate mănuși de protecție. Dar ce să faci pentru a oferi mâinilor tale protecție maximă împotriva așchiilor, zgârieturilor, uleiurilor și a altor pericole și, în același timp, pentru a lucra confortabil? Vă oferim câteva sfături pentru a putea să alegeți mănușile de lucru potrivite!
Cuprins
- Alegerea mărimii mănușilor de lucru
- Clasele de protecție ale mănușilor de lucru
- Fabricarea mănușilor de protecție, acoperire, materiale
- Mănuși de protecție speciale
Alegerea mănușilor de lucru adecvate ar trebui să se bazeze nu numai pe dimensiunea lor, ci și pe clasa de protecție, durabilitate și materialele utilizate. Uneori, funcționalitățile suplimentare se pot dovedi importante, cum ar fi elementele reflectorizante sau capacitatea de a opera smartphone-ul fără a-ți scoate mănușile.
Alegerea mărimii mănușilor de lucru
Cel mai simplu lucru de făcut este să alegi mărimea potrivită a mănușilor de protecție pentru mâna ta. Este suficient să măsori circumferința mâinii, de preferință cu o metru de croitorie, în punctul cel mai lat. Mâna trebuie ținută lejer, așa cum se arată mai jos. Apoi trebuie doar să găsiți mărimea în tabel.
Pe scurt!
Mărimea mănușilor nu este altceva decât circumferința mâinii, măsurată în inch.
Mărimea | Circumferința mâinii (inch) | Circumferința mâinii (cm) |
---|---|---|
7 | 7 | 17.8 |
8 | 8 | 20.3 |
9 | 9 | 22.9 |
10 | 10 | 25.4 |
11 | 11 | 27.9 |
Dimensiunile disponibile ale mănușilor YATO pot fi găsite sub descrierea fiecărei mănuși listate pe site-ul nostru toya24.ro.
Vă rugăm să rețineți că mănușile tricotate sunt elastice și au o toleranță de +/- 1 cm față de tabel. Mărimea mănușilor din piele trebuie selectată astfel încât să corespundă exact circumferinței sau alegeți următoarea mărime (puțin mai mare).
Clasele de protecție ale mănușilor de lucru
Mănușile de lucru sunt echipamente de protecție personală și, prin urmare, intră sub incidența Regulamentului Uniunii Europene (2016/425), care le împarte în 3 categorii.
- Categoria I mănuși de protecție împotriva riscului minim. O astfel de protecție de bază este suficientă în timpul îngrijirii plantelor, curățeniei, curățarea tâmplăriei, a atelierului etc. Exemple de mănuși din această categorie sunt mănușile din pielea YATO YT-74670 din material sintetic YT-74663 cu închidere Velcro și întărituri pe partea de prindere, precum și mănușile de damă de grădinarit 74127 marca FLO .
- Categoria II definește un număr de pericole care pot fi identificate în mod obișnuit ca un risc mediu. Fiecare amenințare a fost definită în standarde specifice, inclusiv protecția împotriva pericolelor mecanice, care este definită în standardul EN 388. Obținerea marcajului CE este posibilă numai după testarea și aprobarea produsului într-un laborator acreditat de UE. Categoria II - similar cu I - poate include mănuși acoperite, precum și mănuși din piele naturală sau sintetică. Mănușile din categoria II au întotdeauna etichetarea obligatorie, subliniind că au obținut avizele necesare.
Mănuși de protecție YATO, acoperite, care aparțin categoriei II. Acestea sunt utilizate de către ateliere, depozite și adesea sunt folosite pentru uz casnic. Un exemplu destul de popular este Mănuși de protecție YT-7473 acoperite cu poliuretan în zona de prindere. Construcția fără sudură din nailon de înaltă calitate asigură nu numai confort și senzație excelentă a obiectului ținut, ci și rezistență sporită la rupere. Acestea îndeplinesc cerințele EN 420 și EN 388. Denumirea exactă a celui de-al doilea standard pentru acest model de mănuși este EN 388 4131X, care indică rezistența la abraziune, tăiere, rupere și perforare. Detalii găsiți în descrierea mănușilor.
- Categoria III este pentru protecție la risc ridicat, protecție împotriva rănilor grave și amenințărilor la viață, de exemplu împotriva substanțelor chimice, tensiune electrică înaltă. Ca și în cazul categoriei II, și aici fiecare produs este evaluat și certificat de către un laboratoare abilitate.
Fabricarea mănușilor de protecție, acoperire, materiale
Cele mai frecvent utilizate materiale pentru mănușile de Categoria II sunt poliesterul și nailonul. Ambele sunt rezistente, dar nailonul își păstrează proprietățile pentru mai mult timp (rămâne flexibil), astfel încât oferă un confort mai mare pe termen lung. În mod obișnuit, straturile de acoperire mai groase sunt folosite și pentru mănușile de nailon.
Partea de prindere a mănușilor de protecție este cel mai adesea acoperită cu poliuretan, nitril sau latex. Acoperirea cu poliuretan este foarte populară, datorită greutații și flexibilității. Cu toate acestea, este mai subțire decât nitrilul și, prin urmare, mai puțin rezistent la uzură. Stratul de nitril de pe mănuși oferă și o protecție sporită împotriva grăsimilor și uleiurilor, deci este perfect pentru lucrul în atelierele auto. Exemple de astfel de mănuși sunt modelele YT-74739 și YT-7480. Stratul de latex este, de asemenea, potrivit pentru mănușile groase, izolate termic, deoarece nu permite aerului să treacă.
Pe scurt!
Mănușile din piele naturală și sintetică sunt recomandate muncitorilor în construcții, mecanicilor, echipelor de curățenie, grădinarilor etc. Vor rezista mai mult decât mănușile acoperite, mai ales dacă au întărituri pe palmă. Mănușile din piele sintetică se potrivesc mult mai bine pe mână decât mănușile din piele naturală, în timp ce acestea din urmă sunt moi și plăcute la atingere. Avantajul mănușilor sintetice este că pot fi spălate în mașina de spălat.
Mănuși de protecție speciale
Uneori un avantaj suplimentar sau o funcționalitate excepțională determină alegerea mănușilor. Un astfel de avantaj poate fi o vizibilitate sporită în timpul lucrului,care este oferită de de mănușile de lucru reflectorizanteYT-74670 fabricate din materiale reflectorizante. Mănușile de protecție YT-74665 sunt echipate cu bumbi din silicon, antiderapanți, pe toată partea interioară a mâinii, care protejează împotriva abraziunilor și reduc alunecarea sculelor din mână.
Pentru lucrările în care precizia și sensibilitatea vârfului degetelor sunt foarte importante, mănușile de protecție fără degete, cum ar fi YT-74661. De asemenea, vor oferi confort necesar și în timpul plimbărilor cu bicicleta.
Oferta YATO include și mănuși de lucru care îți permit folosire funcțiilor tactile ale unui smartphone. YT-74652 și YT-74656. Materialul special suportă operarea ecranului tactil, în timp ce întăririle suplimentare în zonele cele mai predispuse la abraziune extind foarte mult durata de viață a acestora.