Livrare gratuită de la 150,00 RON
Economisiți pe lista de cumpărături
Creați o nouă listă de cumpărături

Ce pânză de ferăstrău să alegi? Alegerea corectă a lamei

Ce pânză pentru fierăstrăul circular să alegi?

Ce pânză pentru fierăstrăul circular să alegi? Alegerea corectă a lamei

Există multe versiuni de pânze pentru fierăstrăul circular pe piață, care sunt utilizate pentru fierăstraiele circulare de mână și fierăstraiele circulare de masă. Deoarece mulți oameni au probleme în a alege pânza corectă, ce trebuie achiziționată, am decis să vă arătăm cum să alegeți pânzele potrivite, folosind gama extinsă discuri pentru fierăstraile circulare YATO și Sthor.

Cuprins

Construcția pânzelor de fierăstrău

Pânzele pentru fierăstrău circular, cunoscute și sub denumirea de discuri pentru fierăstrău circular, au două versiuni de bază: omogene în ceea ce privește materialul, din oțel, sau bimaterial, adică cu corp din oțel și dinți din carburi sinterizate. În prezent, cele din cea de a doua categorie sunt cele mai folosite, indiferent de tipul de fierăstrău circular folosit.

Pânzele pentru fierăstrău curcular YATO și Sthor sunt fabricate din oțel de înaltă calitate și sunt supuse unui tratament termic: de călire și revenire. Profilul acestora este tăiat folosind laser-ul CNC, prin urmare, au o mare precizie dimensională și de formă. Acestea îndeplinesc funcții importante: reduc transferul de căldură produs în timpul tăierii, previn vibrațiile excesive și reduc semnificativ zgomotul generat în timpul procesului de tăiere.

YT-60871

Disc pentru lemn Widia 315X96TX30MM

Pânză Widia concepută pentru tăierea transversală, longitudinală și unghiulară a lemnului umed, uscat și a materialelor pe bază de lemn. Oferă tăiere rapidă și precisă

Material pânze de fierăstrău circular omogen din oțel carbon 50

Pânzele, pentru fierăstrău circular, din carbură YATO și Sthor au dinți care asigură o durabilitate ridicată și capacitatea de a tăia materiale dure. O fixare foarte puternică a dinților de carbură cu corpul de oțel se realizează printr-o lipire specială realizată dintr-un aliaj de argint, cupru și nichel. În plus, întreaga suprafață a pânzelor YATO și Sthor este acoperită cu un strat special care protejează împotriva coroziunii și lipirii murdăriei. Aceste pânze au vârfuri de carbură cu diferite forme, care au fost selectate în funcție de aplicația lor, adică tipul de material care trebuie tăiat. Geometria dinților pânzelor pentru fierăstrău circular, contribuie decisiv la capacitatea lor optimă de a tăia un anumit material, precum și la performanța și calitatea tăieturii.

YT-60634

Disc circular 190x24Tx20mm

Lamă Widia concepută pentru tăierea lemnului, a panourilor pe baza de lemn și a materialelor plastice.

YT-60488

Disc circular 190x20Tx30mm

Lamă cu diametrul exterior de 190 mm cu dinți cu vârf din carbură de tungsten pentru o tăiere rapidă și precisă.

Pânze pentru fierăstrău circular cu vârf din carbură

Parametrii de bază ai pânzelor pentru fierăstrău circular

Cele mai importante caracteristici sunt diametrul exterior și gaura de montare, lățimea dinților, numărul de dinți, forma și unghiul de atac.

Diametrul exterior al pânzelor

Parametrul principal pentru fiecare pânză de ferăstrău circular este diametrul exterior. Această dimensiune determină diametrul nominal al discului potrivit pentru fierăstrăul dvs. Producătorul fierăstrăului trebuie să precizeze acest lucru în manualul cu date tehnice. Aceasta este o recomandare foarte importantă, și anume că un fierăstrău circular nu trebuie să fie echipat cu un alt disc diferit de diametrul său nominal. În gama de pânze pentru fierăstrău circular YATO și Sthor sunt incluse pânze cu diametre de la 130 la 500 mm. Aceasta înseamnă o selecție foarte mare și posibilitatea de a cumpăra o pânză pentru fierăstrău circular de dimensiunea potrivită pentru aproape fiecare model disponibil pe piață.

Pânză pentru fierăstrău circular - orificiul de montare

Pânza fierăstrăului trebuie să se potrivească nu numai la diametrul exterior, ci și la diametrul găurii de prindere, care este adesea numit diametrul interior. Găurile de montare ale pânzelor YATO și Sthor au diametrele standard de 16, 18, 20, 25,4 și 30 mm. În cazul în care fierăstrăul are un diametru de prindere mai mic decât cel al pânzei, poate fi utilizat un inel de reducție adecvat, pentru a ne asigura că pânza fierăstrăului este montată corect. Astfel de inele sunt livrate împreună cu discurile YATO și Sthor cu diametre de până la 250 mm. Fierăstraiele cu diametru mai mare, adică de la 255 mm, necesită un ax de antrenare cu un diametru de 30 mm, ceea ce înseamnă că nu necesită inele intermediare.

Lățimea dintelui

Lățimea dintelui este determinată de lățimea canalului (așa-numita tăietură) tăiat de lama fierăstrăului în materialul prelucrat. Acest parametru este important din două motive importante. În primul rând, vă permite să faceți tăieturi precise din punct de vedere al dimensiunii, deoarece trebuie luat în considerare la măsurarea materialului ce urmează a fi tăiat. În al doilea rând, are un efect semnificativ asupra puterii necesare pentru a antrena pânza fierăstrăului și, astfel, asupra performanței de tăiere. În prezent, pânzele pentru fierăstrăul circular cu dinți de carbură (TCT) sunt realizate cu dinți înguști (1,5-3,8 mm), motiv pentru care, permit utilizarea fierăstrăilor circulare cu putere mai mică și totodată se reduce timpul de tăiere, iar în cazul fierăstraielor cu acumulator permite executarea mai multor tăieturi cu o singură încărcare completă a bateriei. Important, mulți producători indică în instrucțiunile lor lățimea maximă a dinților, deoarece acest parametru afectează sarcina motorului circularului. Aceasta ar trebui văzută ca o recomandare, pentru a evita reducerea duratei de viață a fierăstrăului circular. Pânzele de fierăstrău circular disponibile în oferta mărcilor YATO și Sthor au lățimea dintelui de la 1,5 la 3,8mm, ceea ce înseamnă o selecție cuprinzătoare și o adaptare deplină la cerințele tehnologiilor moderne de tăiere cu fierăstrău circular.

Producătorii specifică de obicei și grosimea corpului de oțel al discului, care este întotdeauna mai mică decât lățimea tăieturii. Acest parametru este legat de diametrul discului și indică indirect gradul de sensibilitate la vibrații, deoarece acest lucru depinde și de calitatea corpului din oțel, adică concentrația de oțel, tehnologia de tratare termică utilizată și construcția fantelor de difuzie.

Pânză pentru fierăstrău circular - câți dinți?

Regula generală pentru selectarea unei pânze de fierăstrău în ceea ce privește numărul de dinți este, cu cât materialul este mai subțire și mai dur, cu atât trebuie să fie mai mare numărul de dinți, iar cu cât materialul de tăiat este mai gros și mai moale, cu atât numărul de dinți ar trebui să fie mai mic. Potrivit acesteia, 2-4 dinti ar trebui sa aibă o pânză pentru fierăstrău circular pentru lemn moale si gros, in timp ce pentru lemn dur acest număr este puțin mai mare, de 3-6 dinti. Acest lucru se datorează faptului că mai mulți dinți încastrați simultan în material, stabilizează rotația discului și previn vibrațiile laterale. Acest lucru duce la obținerea unei suprafețe perfect netede în urma tăierii. Pânzele YATO și Sthor au un număr variabil de dinți,(de la 3 până la 100) motiv pentru care va fi mult mai ușor să găsim pânza cu parametri optimi pentru lucrarea pe care o avem de efectuat și obținerea unor rezultate foarte bune de calitate sau de performanță.

Forma dinților

Forma marginilor tăietoare a dinților afectează atât eficiența, cât și calitatea tăieturii. Dinții drepți, trapezoidali și drepți sunt proiectați pentru tăierea materialelor dure (laminate, materiale plastice, metale). Un exemplu în acest sens sunt pânzele pentru tăierea aluminiului YATO și Sthor, care alternează între dinții trapezoidali și cei drepți, precum și pânza YATO YT-60625 folosită pentru pentru tăierea lemnului cu cuie, fiind prevăzută cu dinți drepți. Discurile cu dinții oblici alternanți sunt utilizate pentru tăierea precisă a lemnului și a materialelor pe bază de lemn. Toate pânzele YATO și Sthor pentru lemn sunt echipate cu astfel de dinți.

Unghiul de atac al dinților

Unghiul de atac al dinților pânzei pentru fierăstrăul circular este un parametru de bază, deoarece dimensiunea acestuia are un impact major asupra procesului de tăiere. Acest unghi este selectat în funcție de proprietățile materialelor prelucrate. Are o valoare în intervalul -10 ° până la 30 °. Cu un unghi mare al dintelui (de la 15°-30°), lama poate penetra rapid și eficient materialele moi, în timp ce un unghi mic sau negativ (de la 5° la -10°) face ca discul să pătrundă ușor în material, ceea ce necesită și un fierăstrău circular mai puternic. Prin urmare, cu cât lemnul sau alt material (de exemplu, metalul) este mai dur, cu atât unghiul de atac al dinților ar trebui să fie mai mic, până la negativ. Pânzele YATO și Sthor, care au un unghi de atac foarte mic sau negativ, sunt concepute pentru a tăia lemn masiv de esență tare, PAL dur, aluminiu sau oțel. În cazul materialelor laminate și a metalelor, se folosesc suplimentar limitatoare speciale de penetrare a dinților, care stabilizează tăierea și reduc riscul blocării în materialul tăiat. Exemple de astfel de discuri sunt YATO YT-60625 pentru tăierea oțelului și YATO YT-60628 pentru tăierea lemnului cu cuie (lemn de construcții).

Cum să aleg pânzele potrivite? Principii de bază pentru selectarea corectă a pânzelor pentru fierăstrăul circular

Pânza pentru fierăstrăul circular este selectată în funcție de operațiunile de tăiere pe care dorim să le realizăm, atât în ​​ceea ce privește tipul materialelor prelucrate, cât și dimensiunile acestora.

Dacă nu deținem încă un fierăstrău circular, începem alegerea pânzei, în funcție de tipul și grosimea materialelor pe care le avem de tăiat. Când știm acest lucru, mai întâi alegem discul în funcție de tipul de materiale ce urmează a fi tăiate, de exemplu un disc pentru lemn masiv, apoi estimăm diametrul acestuia, înmulțind grosimea maximă a elementelor tăiate cu 3. Următorul pas este să determinați numărul de dinți pe care ar trebui să îl aibă discul circular pe care îl alegeți. În acest caz, luăm în considerare cea mai mică grosime a elementelor tăiate. Dacă această grosime este mică, selectați discul cu cel mai mare număr de dinți pentru tipul (scopul) și diametrul acestuia. În continuare, stabiliți dacă doriți să tăiați rapid și dur sau dacă doriți să obțineți rezultate calitative, ceea ce înseamnă margini curate ale pieselor după tăiere. În primul caz, alegem discul cu cel mai mare unghi de atac pentru un anumit grup de materiale, iar în cel de al doilea - cu cel mai mic. Important este faptul că cerințele de calitate afectează, de asemenea, alegerea numărului de dinți. Dacă doriți să efectuați tăieturi curate, trebuie să selectați un disc cu un număr mare sau maxim de dinți.

Când vine vorba de alegerea formei dinților, lăsăm această problemă pe seama producătorului. Aceasta înseamnă că dacă dorim să tăiem, de exemplu, elemente din aluminiu, pânza pentru aluminiu va avea dinții alternanți trapezoidali și drepți, cu un unghi de atac mic sau negativ. Același lucru va fi valabil și pentru celelalte tipuri: pânze pentru lemn, pânze pentru plăci laminate sau pentru materiale plastice. Cu toate acestea, cunoașterea formei dinților și a unghiului de atac ne vor ajuta să identificăm corect pânzele și sa stabilim utilizarea lor in funcție de materialul ce urmează a fi prelucrat.

Când alegețti o pânză pentru tăierea anumitor materiale, utilizând un fierăstrău circular existent, mai întâi va sfătuim sa verificați datele tehnice ale acestuia. Diametrul pânzei pentru fierăstrăul circular este furnizat în datele tehnice, motiv pentru care nu este nevoie să-l estimăm. Subliniem că fierăstrăul circular nu trebuie să fie echipat cu alte pânze, cu un diametru diferit de cel specificat de producătorul dispozitivului, deoarece consecințele pot fi foarte grave, inclusiv rănirea utilizatorului. Un alt element important, folosit pentru tăierea metalelor (aluminiu și oțel), este ca fierăstrăul circular să fie dotat cu un variator de turație, să vă poată permite setarea la nivelul de 2500-3000 rotații/min.

YT-82154

Fierăstrău circular 235mm 2800 W

Un fierăstrău foarte puternic conceput pentru tăierea lemnului tare și moale și a materialelor pe bază de lemn. Gama mare de tăiere facilitează lucrările de tâmplărie și la acoperișuri, tăierea căpriorilor, cheresteaua pătrată și lambriu.

YT-82152

Fierăstrău circular 185MM 1500W

Un fierăstrău circular multifuncțional conceput pentru tăierea dreaptă, în unghi și pentru efectuarea de tăieturi longitudinale. Are un motor eficient cu o putere de 1500 W. Recomandat pentru lucrarile de tâmplărie.

Fierăstraie circulare YATO

Exemple de alegere corectă a pânzelor YATO și Sthor

Exemplul 1.

Lucrăm pe șantier și folosim fierăstrăile circulare pentru tăierea plăcilor de cofraje. Așa că tăiem lemn moale de pin cu grosimea maximă de 3-3,5 cm, care poate conține cuie sau șuruburi din oțel, iar pe suprafața acestuia pot fi resturi de beton sau mortar. Alegem discul pentru taierea unui astfel de material din grupa pânzelor circulare YATO pentru lemn de constructii. Din cauza resturilor de beton sau mortar de pe suprafața plăcilor de pin pe care urmează să le tăiem, alegem pânze cu dinți din carbură de tungsten, cu rezistență mare la abraziune. În acest caz, putem alege un disc cu cel mai mic diametru disponibil, 160 mm, care ne va permite să tăiem cel puțin două scânduri în același timp.În acest caz, numărul optim de dinți este de 24. Astfel de parametri in gasim la pânza pentru fierăstrău circular YATO YT-60480. Menționăm că pentru a obține o eficiență ridicată a montajului cofrajelor se pot folosi discuri cu diametrul mai mare de 180 mm ( YATO YT-60482) sau 250 mm ( YATO YT-60484), care vă vor permite să tăiați două sau trei scânduri în același timp.

Exemplul 2.

Construim case din lemn, foișoare și tăiem cherestea și panouri din lemn sub formă de lambriu. Deci, tăiem lemn moale de pin, molid sau brad cu o grosime de 8-100 mm. Ne dorim o calitate de tăiere bună sau foarte bună. În acest caz, alegem o pânză pentru lemn de esență moale cu dinți de carbură. Diametrul minim trebuie să fie de 300 mm. Deoarece tăiem materiale cu grosimea de 8 mm și ne pasă de calitatea tăieturii, alegem o lamă cu un număr mare de dinți, care să fie de minim 60 pentru acest diametru. Acești parametrii îi găsim la pânzele YATO YT-6078 (diametrul 300 mm, 96 dinți) și la Sthor 08838 (diametrul: 300 mm, 60 dinți).

Exemplul 3.

Realizăm structuri de acoperis si decupăm elemente de construcție din lemn de pin si brad. Folosim diferite tipuri de grinzi, căpriori și pereți cu o grosime de 40 până la 140 mm. Ne dorim tăieturi rapide, grosiere, dar în același timp foarte precise din punct de vedere al dimensiunii. Așa că ne-am decis să folosim o pânză pentru fierăstrăul circular din carbură pentru lemn moale, cu un diametru mare de 400 mm și un unghi mare de atac. Deoarece tăiem grosier și rapid, avem nevoie de un disc cu un număr relativ mic de dinți. Cel mai mic număr disponibil pentru diametrul selectat este de 32. Pentru astfel de lucrări putem alege discul YATO YT-6085 (diametrul: 400 mm, gaura de montare: 30 mm, grosimea dintelui: 3.8 mm, numar dinti: 32).

Dacă avem un fierăstrău circular de masă, putem alege alternativ o pânză omogenă, adică realizată integral din oțel, pentru tăierea elementelor structurale din pin și brad. În gama YATO vom putea găsi astfel de pânze, cu diametrul de 500 mm și 60 sau 80 de dinți lipiți. În acest caz alegerea ideală este, o pânză de 500 mm, cu 60 de dinți, YT-60871, YT-60871.

Exemplul 4.

Lucrăm într-un atelier de tâmplărie și tăiem materiale laminate (mobilier și blaturi de bucătărie) și lemn de esență tare (de exemplu, scânduri de stejar) cu grosimea maximă de 50 mm. Ne dorim să obținem cea mai înaltă calitate și precizie la tăiere. Deci ar trebui să alegem o pânză pentru plăci laminate, aluminiu și materiale plastice cu un diametru de cel puțin 150 mm. Aceasta ar trebui să aibă cel mai mic unghi de atac posibil, adică zero sau negativ, și un număr mare de dinți (minim 40). Astfel de parametrii îi găsim la discul widia YATO YT-60905 (diametru exterior: 160 mm, diametrul găurii de montare: 20 mm, lățimea tăieturii: 2,2 mm, număr de dinți: 52, unghi de atac: negativ).

Exemplul 5.

Montăm tevi de otel pentru instalații de apă și gaz, cu diametrul maxim de 60 mm. Ne dorim o tăiere curată și precisă cu un fierăstrău circular. Așa că alegem o pânză pentru metal cu un diametru de minim 180 mm. Ar trebui să aibă un unghi zero sau negativ și un număr mare de dinți (minim 40) pentru tăieturi stabile în componentele cu pereți subțiri. Astfel de specificații le întâlnim la YATO YT-60625 (diametrul exterior: 185 mm, diametrul găurii de montare: 20 mm, lățimea tăieturii: 2.2 mm, număr de dinți: 48).

Vedeți gama completă de pânze

pixel