Livrare gratuită de la 150,00 RON
Economisiți pe lista de cumpărături
Creați o nouă listă de cumpărături

Cum să utilizați burghiele în trepte?

Cum se folosesc burgiele în trepte?

Cum se folosesc burgiele în trepte?

Există două tipuri de burghie în trepte pe piață, primul are lama laterală liniară, iar cel de-al doilea este cu lamă spiralată. În practică, utilizarea burghielor în trepte constă în realizarea de găuri în diferite tipuri de tablă.

Cuprins

Proiectarea burghielor în trepte

Burghiele în trepte sunt concepute pentru a găuri elemente subțiri cu o grosime care nu depășește 4,5 mm, din oțel sau metale neferoase, de exemplu aluminiu. În cazul găuririi pieselor cu o grosime mai mare de 2 mm, burghiele în trepte permit, de asemenea, teșirea ușoară a găurilor. Avantajul lor față de burghiele elicoidale metalice este este posibilitatea de a face mai multe găuri, de diametre diferite, cu o singură unealtă.

În prezent, sunt produse două tipuri de burghie în trepte:

  • cu lamă laterală liniară
  • cu lamă spiralată

Forma generală a acestora este conică. Designul lor se bazează pe burghiele conice populare, cu scop similar. Burghiele în trepte au două tipuri de muchii de tăiere simetrice: inferior - folosit pentru găurirea materialului și a diametrelor laterale cu diametre care cresc în trepte de 1, 2, 3, 4, 5 sau 6 mm (de aceea aceste numite în trepte) ) - utilizate pentru alezarea treptată a găurilor. Înălțimea lamei cu cel mai mic diametru, primul, determină grosimea maximă a piesei în care în care putem găuri cu un burghiu în trepte.

Cum funcționează un burghiu în trepte?

O diferență față de burghiele elicoidale, este ca burghiele în trepe au două muchii de tăiere. Unghiul de atac al burghielor în trepte este de obicei de 130°. Pasul tăietoarelor laterale ale burghielor în trepte este identic cu cel al unui burghiu elicoidal. Procesul de folosire a burghiului în trepte este următorul: Lamele frontale găuresc mai întâi, ceea ce permite lamelor laterale să intre rapid în acțiune. Datorită acestui lucru, procesul de alezare a găurii progresează rapid, iar marginile acesteia sunt prelucrate și teșite corespunzător (atâta timp cât grosimea lor este de aproximativ 2 mm sau mai mult).

Deci, se poate spune că, în ceea ce privește principiul lor de funcționare burghiele în trepte seamănă mai mult cu frezele decât cu burghiele elicoidale clasice. Prin urmare, în cazul lor, forma marginilor laterale și unghiul de atac sunt foarte importante. În cazul burghielor în trepte spiralate, muchia intră treptat în materialul tăiat. Ca urmare, rezistența materialului este mai mică decât în ​​cazul tăierii cu muchie dreaptă. Acestea sunt mai scumpe decât burghiele cu muchii liniare datorită formei lor mai complexe. Avantajul burghielor în trepte cu muchie dreaptă este posibilitatea de a le ascuți de mai multe ori.

La fel ca burghiele elicoidale clasice, burghiele în trepte au caneluri pentru evacuarea așchiilor.

Burghie în trepte Yato

Burghiele în trepte sunt prevăzute prindere cilindrică, cu trei margini teșite până la 120 °, sau prindere hexagonală 1/4". În timpul găuririi, ambele tipuri de prindere împiedică rotirea (alunecarea) nedorită a acestor în mandrină.

Burghie în trepte Yato cu tijă cilindrică și hexagonală.

Burghiele în trepte YATO sunt realizate din oțel rapid HSS cu adaos de cobalt (au o durabilitate mai mare și sunt folosite pentru prelucrarea materialelor din oțel mai dure). Pentru a obține rezistență și viteza de găurire, există și variantele de burghie în trepte acoperite cu nitrură de titan (TiN), de exemplu YATO YT-44739 până la YT-44747. Acest lucru are ca rezultat o disipare mult mai rapidă a căldurii, astfel încât acestea pot fi folosite la viteze mai mari decât burghiele HSS obișnuite.

Există o gamă diversificată de burghie în trepte. Cele mai populare dintre ele sunt:

Aceste modele au lungimi diferite, motiv pentru care trebuie să fiți atent la alegerea lor în cazul în care se folosesc la confecționarea mobilei, tablouri electrice, sisteme de control, etc. Lungime prea mare a burghiului ar putea deteriora materialele prelucrate, așa că alegerea burghiului este foarte importantă.

Găurire corectă cu burghiele în trepte

Burghiele în trepte pot fi atașate la mașini de găurit, dar și la autofiletante echipate cu un mâner lateral suplimentar, având un cuplu de cel puțin 50 Nm. Trebuie specificat că viteza de rotație este selectată în funcție de diametrul găurilor ce vor urma a fi efectuate și de duritatea materialului prelucrat, conform principiului că, cu cât diametrul și duritatea materialului sunt mai mari, cu atât rotațiile sunt mai mici (și viceversa).

De obicei, la mașinile de găurit și la autofiletante, sunt disponibile două trepte de viteză, deci nu este posibilă selectarea precisă a rotațiilor. Prin urmare, pentru diametre de până la 16 mm, trebuie selectată a doua treaptă de viteză mai rapidă, iar pentru cele mai mari ar trebui să fie selectată prima, mai lentă, cu cuplu mare.

Pentru a obține o formă rotundă a găurilor și o calitate foarte bună a muchiei , recomandarea este să folosiți un suport pentru mașina de găurit, care ușurează procesul de găurire și facilitează obținerea unor rezultate de foarte bună calitate.

Vedeți gama completă de burghie în trepte

pixel